Οι Ιάπωνες σχεδιάζουν διαστημικό σταθμό συλλογής ηλιακής ενέργειας

Η υπηρεσία Διαστήματος της Ιαπωνίας δεν γνώρισε πάντα επιτυχίες

news.in.gr
Τόκιο: Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες των Ιαπώνων να κατακτήσουν το Διάστημα έχουν γνωρίσει μόνο λίγες επιτυχίες, ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οσάμου Τακενούτσι, ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία έως το 2040 ενός διαστημικού σταθμού που θα συγκεντρώνει την ηλιακή ενέργεια.
Ο Τακενούτσι δήλωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει μελέτες για τη δημιουργία ενός δορυφόρου που θα παράγει ηλιακή ενέργεια από τον Απρίλιο του 2001. Κίνητρο για τη δημιουργία του σταθμού είναι το γεγονός ότι από το Διάστημα η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά. Στη Γη τα σύννεφα απορροφούν μεγάλο μέρος της ενέργειας που προέρχεται από τον Ήλιο, ενώ στο Διάστημα η συλλογή της μπορεί να γίνεται όλο το 24ωρο.
Οι Ιάπωνες σκοπεύουν να θέσουν σε τροχιά ένα γεωστατικό δορυφόρο σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μπορεί να παράγει ένα εκατομμύριο κιλοβατώρες, που αντιστοιχούν στην παραγωγή ενέργειας ενός πυρηνικού εργοστασίου.
Ο δορυφόρος θα είναι εξοπλισμένος με δύο γιγαντιαίους συλλέκτες, μήκους τριών χιλιομέτρων ο καθένας, ανάμεσα στους οποίους θα τοποθετηθεί μία τεράστια κεραία διαμέτρου ενός χιλιομέτρου, που θα μεταδίδει τη συλλεχθείσα ενέργεια στη Γη με τη μορφή μικροκυμάτων.
Στο έδαφος θα υπάρχει μία δεύτερη κεραία με διάμετρο αρκετών χιλιομέτρων, η οποία πιθανότατα θα βρίσκεται σε έρημο ή στην επιφάνεια της θάλασσας. Από εκεί η ενέργεια θα μεταφέρεται ως ηλεκτρικό ρεύμα με καλώδια προς κατανάλωση.
Ο δορυφόρος αναμένεται να ζυγίζει 20.000 τόνους και το κόστος του θα φτάσει τα 17 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η NASA έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια, αλλά δεν προχώρησε στην υλοποίησή τους.
Επιστήμονες θεωρούν ότι το σχέδιο έχει και οικολογική αξία, αφού η παραγωγή ενέργειας στο Διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη, αφού δεν προκαλεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ εκλείπουν κάθε είδους προβλήματα ασφαλείας που σχετίζονται με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ | ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ